1, 2, 3 - Helpot askeleet liiton tuomariksi

Päijät-Hämeessä kynnys tuomarointiin on todella alhainen, kiitos Kortteliliigan, jossa tuomariuraa voi käynnistellä ilman suurempia paineita. Tuomarointikärpäsen kunnolla puraistua tekee mieli aloittaa kouluttautuminen ja ottaa askel kohti liiton virallisten otteluiden viheltämistä. Näin vuosikymmenen tauon jälkeen harrastuksen pariin palaavana tuomarina on ollut mukavaa huomata, ettei tuomari nykyisin ole orja, jonka liitto asettelee miten sattuu, vaan erotuomari voi kertoa esteellisyyksistään verkkopalvelussa ja näin erotuomaritoimintaa voi ottaa juuri niin paljon ja niihin ajakohtiin kuin se itselle sopii. Harrastuksesta on tullut paljon joustavampaa ja asioista helpompaa.

Liiton tuomariksi ryhtyminen on todella yksinkertaista: käyt koulutuksen, maksat lisenssin ja hankit erotuomarin varustuksen. Siinäpä se - tiivistettynä.

Käymme nyt läpi, kuinka kaikki tapahtuu, millaisia askeleita se vaatii sekä mitä se kaikki maksaa.

Tiivistelmä (hinnat 2016):

  • SBEKin jäsenmaksu (30 €)
  • SSBL:n peruskurssille osallistuminen (0 €)
  • Kurssin sähköiset etätehtävät Moodlen kautta (0 €)
  • SSBL:n lisenssin hankinta (25 € + vakuutus 10 €)
  • SSBL:n erotuomarin peruskurssi (0e)
  • Salibandyerotuomarin varusteet (alkaen noin 90 €) + mustat sisäpelikengät oman maun mukaan

Huomio erotuomarinoinnin pariin palaaville vanhoille tuomareille: Ohjeiden oletusarvona on, ettei sinulla ole ollut aikaisemmin SSBL:n lisenssiä, etkä ole käynyt peruskoulutusta aikaisemmin - tällöin peruskoulutus on sinulle ilmainen. Jos olet aikaisemmin suorittanut peruskoulutuksen ja osallistut koulutukseen uudestaan, sinulta veloitetaan koulutuksesta maksu. Mikäli olet aikaisemmin toiminut tuomarina ja olet ollut tauolla esimerkiksi vuosi tauolla, sinulla voi aikaisemmasta luokituksestasi riippuen olla mahdollisuus osallistua suoraan jatkokurssille,mutta tästä on keskusteltava koulutusvastaavan kanssa ja asiasta päätetään tapauskohtaisesti.

 

1. SBEKiin liittyminen

Liity ihan ensiksi kerhoon - se ei ole tietenkään pakollista, mutta erittäin järkevää. Saat välittömän tukiverkoston ympärillesi. Liittyminen ei vaadi mitään byrokratiaa, voit liittyä kerhoon klikkaamalla tästä (tulosta tilisiirtolomake ja maksa jäsenmaksu - näin olet kerhon jäsen). 

Kun kuulut kerhoon, siitä on hyötyä kaikessa tuomaritoiminnassa, varusteiden hankkimisesta, aina koulutuksiin ja tuomarointeihin.

 

2. Ilmoittautuminen SSBL:n koulutukseen

Ensimmäiseksi pitäisi saada oppeja salibandyyn ailmaan erotuomarin näkökulmasta. Se tarkoittaa koulutukseen osallistumista. Liiton salibandy-koulutus -sivustolle pääset tästä.

Salibandy-koulutus -sivuilta löydät linkin "KATSO TÄSTÄ EROTUOMARIKOULUTUKSET". Linkkiä klikkaamalla saat listan kaikista liiton erotuomarikoulutuksista. Päijät-Häme kuuluu liiton jaon mukaan Kaakkois-Suomen alueeseen, joten valitse koulutusvalikosta "Erotuomarit xx-xx KS" nähdäksesi alueellamme tapahtuvat koulutukset. Sinänsä on aivan sama, missä suoritat koulutuksesi, mutta alueen tapahtumia kannataa toki suosia mikäli niitä on saatavilla. 

Valitse listalta "peruskurssi" jolle haluat osallistua klikkaamalla kurssin nimeä. Mikäli listalla ei näy peruskursseja vaan esim. pelkkiä jatkokursseja, se tarkoittaa ettei tällä alueella järjestetä kursseja juuri nyt (jos haluat, voit valita toki toisen alueen ja koulutautua siellä). Myös SBEKille voi laittaa viestiä, että olet kiinnostunut koulutuksesta. Kun koulutettavia on riittävä määrä, järjestämme kurssin kiinnostuneille.

Klikkaamalla haluamaasi kurssia sinulle avautuu lisätietoja kurssista ja sen alaosassa on kohta "ilmoittaudu tapahtumaan" ja kohta "Minulla ei ole Sportti-ID:tä...". Suorita ilmoittautuminen loppuun syöttämällä kaikki tiedot pyydettyihin kysymyksiin. Mikäli sinulla on jo Sportti-ID esimerkiksi aikaisimmista harrastuksistasi, voit kirjautua sillä.

Hetken perästä sinulle tulee sähköpostia ilmoittautumisestasi, jossa on yhteenveto koulutuksesta ja koulutuksen yhteishenkilön nimi. Mikäli koulutus on maksullinen kannattaa se suorittaa saman tien, sillä sen tulee olla suoritettuna ennen koulutusta. Peruskurssi on ilmainen.

 

3. Koulutusvastaavalta sähköpostia

Koulutukseen osallistuvat saavat alueen koulutusvastaavalta sähköpostia. Liittenä voi olla myös tarkempaa tietoa koulutuksen sisälllöstä ja vaatimuksista.

Esimerkkiviesti: "Olet ilmoittautunut Kaakkois-Suomen erotuomareiden koulutukseen. Koulutukseen sisältyy verkossa suoritettaviä ennakkotehtäviä. Saat linkin moodle-verkkokoulutukseen viimeistään huomispäivän aikana. Linkki sisältää tunnukset, millä pääset kirjautumaan Moodle-oppimisympäristöön. Liitteenä hieman ennakkoa, mitä ennen koulutuksen lähipäivää tulisi suorittaa. Tervetuloa koulutukseen! Terveisin, koulutusvastaava".

Kuten viestissäkin todetaan, sähköpostiisi pitäisi ilmaantua tunnukset, jolla pääset kirjautumaan Moodle-oppimisympäristöön. Jos et saa Moodle-tunnuksia tai ylipäänsä mitään postia, kannattaa ottaa yhteyttä alueen koulutusvastaavaan.

 

4. Erotuomarikurssin ennakkotehtävät

SSBL:n käytössä on Moodle-oppimisympäristö, jonka avulla koulutukseen osallistuneille erotuomareille annetaan erotuomarikurssiin liittyviä ennakkotehtäviä. Moodleen pääset kirjautumaan tästä.

Ennakkotehtävät on oltava suoritettuna ennen varsinaista lähikoulutusta (takaraja on yleensä klo 23:55 koulutusta edeltävänä päivänä).

Huomioitavaa on myös, että sääntökurssin saa suorittaa yleensä kolmesti. Ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen voit yrittää 30 minuutin päästä uudelleen. Mikäli toinenkin yrityksesi epäonnistuu, sinun on odottettava yksi vuorokausi ennen viimeistä yritystä. Älä siis jätä tehtävien tekemistä viime tippaan! Huomioitavaa kuitenkin on, että rauhassa suorittaen, tehtävät saanee läpi viimeistään toisella yrityskerralla.

Moodlessa löytyy esimerkiksi sääntökoe. Sääntökoe kattaa pari kymmentä kysymystä ja ne ovat pääsääntöisesti monivalintatehtäviä. Aikarajoitusta ei ole, joten aikaa kannattaa käyttää runsaasti. Moodlen tehtävien tekemiseen kannattaa varata aikaa useampi tunti, vaikkakin jotkut ovat selvinneet urakasta alle tunnissakin.

Kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaus salibandyn sääntökirjasta, kilpailu- tai pelisäännöistä, joten käyttämällä aikaa ja tutkimalla sääntökirjaa kuka tahansa pystyy suorittamaan kokeen hyväksytysti.

Esimerkkikysymys:
Maalivahti lyö maaliverkkoa siten, että pallo menee päädystä yli. Maalivahti ei koske palloon. Mitä tuomitaan?
a. Sisäänlyönti maalivahdin joukkueelle
b. Sisäänlyönti vastajoukkueelle
c. Maalivahdille 2 min pelin viivyttämisestä
d. Kiistapallo

 

5. Erotuomarikurssin lähikoulutus

Lähikoulutukseen osallistuu yleensä reilu kymmenkunta osallistujaa, joista valtaosa on kanssasi samalla tasolla. Kouluttajina toimivat SSBL:n hyväksymät alueelliset kouluttajat, jotka myös tarkastavat Moodlessa tekemäsi tehtävät ja päättävät, oletko suorittanut kurssin hyväksytyksi (toki olet!).

Itse koulutustilaisuus on leppoisa keskustelutilaisuus, jossa käydään läpi yhdessä sääntöjä, erotuomarina olemista ja katsellaan pelitilannevideoita.

Peruskoulutus kestää yleensä kaksi noin kolmen tunnin koulutussessiota, joista jälkimmäiseen kuuluu kenttäkoulutusta. Itse koulutukseen tarvitset mukaan vain itsesi, kaikki muu järjestyy kouluttajien puolelta. Jos jotain tarvitaan, siitä informoidaan sinua ennen koulutusta.

 

6. SSBL:n lisenssi hankinta

Kun koulutus on suoritettu, sinun on ostettava  erotuomarilisenssi. Se tapahtuu menemällä Salibandyliiton lisenssisivuille klikkamalla tästä. Valitse sivulta "Siirry tästä suoraan lisenssin verkko-ostoon!" ja näin sinut ohjataan Valon valtakunnallisille sivuille lisenssikauppaan.

Lisenssin voi ostaa urheiluvakuutuksen kanssa tai ilman. Tuomareilta urheiluvakuutusta ei vaadita, mutta koska se maksaa vain kymmenen euroa lisää, kannattaa sellainen varmuuden vuoksi ottaa (jos lyöt pääsi tai kaadut ja vaikkapa kätesi murtuu tuomaroidessasi - vakuutus korvaa). Toisaalta, jos olet vakuuttanut itsesi kattavalla vapaa-ajanvakuutuksella muualla, et vakuutusta tarvitse. Etsi kuitenkin tuon vakuutuksen vakuutusnumero NYT käsiisi, sillä joudut sen ilmoittamaan lisenssiä ostaessasi. Et voi suorittaa lisenssin ostoa ilman vakuutusnumeroa!

Lisenssikaupassa varmista, että olet ostamassa Suomen Salibandy ry:n erotuomarilisenssin. Se ei ole sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan verkko-ostoksen tekeminen.

Tiedoksi, ettei salibandyerotuomarareilla ei ole mitään "seuraa" järjestelmässä, joten valitse tuohon kohtaan "# EI SEURAA TIEDOSSA". Toki jos kuulut johonkin salibandyseuraan esimerkiksi harrastusmielessä (pelaajana/valmentajana), valitse kyseinen seura.

Erotuomarilisenssi vakuutuksen kanssa maksaa 35 euroa (2017) ja ilman vakuutusta 25 euroa.

 

7. Sportti-ID -tunnus

Kun lisenssin maksu on suoritettu onnistuneesti, saat Sporttirekisteriltä sähköpostia (kaksi viestiä), joissa toisessa on käyttäjätunnuksesi (kahdeksannumeroinen numerosarja, joka näkyy myös lisenssikuitillasi) ja toisessa salasana. Itselläni viestien tulo kesti muutaman tunnin. 

Laita nämä tunnukset talteen, tarvitset niitä SBETiin rekisteröitymisessä (kts. kohta SBET) ja vuoden päästä, kun uusit erotuomarilisenssisi

 

8. Erotuomarivarusteet

Tuomari tarvitsee seuraavan perusvarustuksen ja sen saat helpoiten SBEKin kautta. SBEKin kautta tilatessasi saat kaikki varusteet kerralla, kompensoituun hintaan ja SBEKin logolla!

Kaikki varusteet saa hankittua www.seurashop.fi:stä, joka on SSBL:n virallinen yhteistyökumppani. Virallisia pelipaitoja SSBL:n logolla et saa muualta, joten vaihtoehtoja ei ole.

Muista, että erotuomarivarusteet on oltava hankittuna ennen vihellysten aloitusta. Seurashopilla on ollut suuria vaikeuksia toimittaa tuomaripaitoja ja syksyllä 2016 kouluttautuneet saivat pahimmillaan paidat vasta joulukuussa!

Liitto vaatii käyttämään Salibandyliiton erotuomarimerkillä varustettua erotuomariasua. Mikäli et saa varusteitasi ajoissa, pyydä apua kerholta, niin saat niitä varmasti lainaksi kollegoilta.

 

9. Toimita verokortti ja tilinumerosi liittoon sähköpostitse

Kaikki liiton viralliset pelit kulkevat SBETin (kts. kohta 10) kautta ja erotuomarikorvaus haetaan sähköisesti (SSBL:n peleissä ET SAA rahaa kentän laidalla, eikä sinun tarvitse ottaa kuitteja mukaan pelitapahtumiin). 

Sähköisen maksatuksen takia sinun on toimitettava verokortti SSBL:n määräämään tilitoimistoon. Lisätietoja verokortin toimittamisesta löydät klikkaamalla tästä!

Tiivistetysti: Toimita oma tilinumero ja verokortti sähköpostiosoitteeseen: erotuomarilaskutus[a]floorball.fi. Muista ilmoittaa myös kauden aikana tapahtuvat muutokset. 

Mikäli sinulla on oma toiminimi sekä Y-tunnus ja haluat laskuttaa erotuomaripalkkiot sitä kautta, ota yhteyttä Salibandyliiton talouspäällikkö Claes Grapesiin ja sovi yksityiskohdista.

 

10. SBET.FI - Erotuomariasettelut ja laskutus netissä

SBET.FI (eli puhekielessä "sbetti") on erotuomareille tarkoitettu verkkopalvelu, jossa näet sinulle asetetut pelit, voit ilmoittaa esteellisyyksistä, laatia (mahdolliset) tuomariraportit ja hoitaa laskutuksen. Voi myös keskustella muiden liiton erotuomareiden kanssa keskustelufoorumissa (Huom! Myös Facebookissa on aktiivierotuomareiden ryhmä, sinne pääset klikkaamalla tästä!)

Liiton asettelija luo sinulle tunnukset Sbettiin ja toimittaa ne sähköpostiisi. Itselläni tunnukset eivät olleet aktiivisia kun muut jo saivat asetteluja, joten en päässyt aivan samaan rytmiin kuin muut tuomarit, mutta sain SBETin käyttööni muutaman viikon päästä koulutuksesta.

Ensimmäisellä kerralla sinun on vaihdettava salasanasi ja tarkastettava järjestelmässä olevat perustietosi sekä syötettävä Sportti-ID:si kun sitä kysytään. Jos käytössäsi on auto, laita ruksi myös kyseiseen kohtaan.

Nyt oletkin valmis syöttämään esteellisyydet järjestelmään. Esteellisyydet siis tarkoittavat yksinkertaisesti sellaisia ajankohtia, jolloin et ole halukas viheltämään. Kiireisinä viikonloppuina sinulla voi olla vihellettäviä turnauksia molempina päivinä. Kun tasosi ja luokituksesi jatkokoulutusten myötä nousee, sinulla voi olla pelejä myös arkipäivinä vaikkapa Lappeenrannassa, jolloin yksi arki-ilta ajomatkoineen tuhlaantuu helposti yksittäiseen vihellykseen.

Jos sinulle asetellaan pelejä etkä pääsekään viheltämään, on SINUN tehtävänä hankkia sijainen itsellesi. Se onnistuu yleensä "jakamalla" pelit kenen tahansa otettavaksi Sbetissä ja ilmoittamalla vapautuneista vihellyksistä Facebookissa esim. SBEKin ja/tai Aktiivierotuomarien ryhmässä. Muista, ettet voi jättää menemättä sovittuihin peleihin, joka on sinulle merkitty. Mikäli kukaan ei "poimi" jakamaasi vihellystäsi, sinun on mentävä paikalle!

Kun olet suorittanut vihellykset, on aika laskuttaa pelit liitolta. Tämäkin tapahtuu Sbetissä yksinkertaisesti ruksimalla pelit (turnaus/tapahtuma kerrallaan) Laskutus-kohdasta, klikkaamalla "Jatka laskun muodostusta", tarkastamalla että lähtöosoitteesi on oikein ja matka-ajat täsmäävät (klikkaa jälleen Jatka laskun muodostusta). Tarkasta, että kaikki täsmää (ei lisättävää) ja klikkaa "Muodosta lasku". Jos et tee mihinkään muutoksia, lasku hyväksytään automaattisesti. Älä tee muutoksia, jos ne eivät ole "merkittäviä". Matka-ajakin järjestelmä ottaa aavistuksen yläkanttiin, joten yleensä kaikki on oikein jo valmiiksi.

Samoin profiiliin kannattaa täydentää oma valokuva, niin tunnistaminen käy helpommin (kuvakoko on 100x100px).

 

11. Erotuomarivapaakortti - ilmaisiksi peleihin pientä korvausta vastaan

Erotuomareiden on mahdollista hankkia vapaakortti SSBL:n runkosarjan otteluihin. Toimitusaika on noin viikko ja se toimitetaan mobiilisovelluksena (Lompakko appsi) älypuhelimeesi (sinulla ON siis oltava älypuhelin saadaksesi kortin käyttöösi).

Klikkaamalla TÄSTÄ saat avattua sivun, josta löydät linkin vapaakortin tilaukseen (linkki vaihtuu vuosittain).

Huomioithan, että kortin saadaksesi sekä lisenssimaksun että erotuomarikurssin on oltava hyväksytysti suoritettu.

Liiton erotuomarivapaakortti kannattaa hankkia, jos aikoo vähänkin käydä matseja katsomassa. Se maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Kortti on henkilökohtainen ja korttiin merkityllä henkilöllä on vapaa pääsy: "Salibandyliiton alaisiin otteluihin mukaan lukien miesten ja naisten Salibandyliiga, Divari (myös Divarin finaalit) ja Suomen Cup. Kortti ei kuitenkaan oikeuta vapaaseen sisäänpääsyyn play-off ja liigakarsintaotteluihin ja kansainvälisiin otteluihin (esim. maaottelut, Euro Floorball Tour). Lipunmyynnissä esitettävä myös henkilötodistus mikäli sitä kysytään. "